İspir’in Kurtuluş Bayramı Törenlerle kutlandı

İspir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü törenlerle kutlandı. Hükümet Meydanında gerçekleştirilen törene İlçe Kaymakamı Ömer Faruk Fidan, Erzurum  İl Jandarma Komutanı  J. Kd. Alb. Uysal Ağaoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen,  İspir Jandarma Karakol Komutanı J. Yzb. Ümit Şevik, İspir Belediye Başkanı Osman Çakır, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Keskin, Pazaryolu Kaymakamı Ayhan Terzi, Pazaryolu Belediye Başkanı Recep Kaplan,  İspir Hamza Polar Meslek Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Ayhan Yıldırım, Ak Parti İlçe Başkanı Salih Zeki Çetinkaya, İSPADER Genel Başkanı Hayati Korkmaz, İSPA-KALDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fahri Yavuz, kurum amirleri, Belediye meclis üyeleri, parti yöneticileri, STK temsilcileri, mahalle muhtarları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunma, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından İlçe Kaymakamı Ömer Faruk Fidan’ a kutlama ziyaretinde bulunuldu. Kutlama ziyaretinin ardından  saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, dönemin müftüsü Mustafa  Başkapan ve arkadaşlarının öğrenciler tarafından temsili canlandırılmasıyla devam etti. İlçede eğitim gören öğrenciler  tarafından Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e Türk Bayrağı hediye edildi. İlçe Kaymakamı Ömer Faruk Fidan, Garnizon Komutanı J. Yzb. Ümit Şevik ve İspir Belediye Başkanı Osman Çakır, halkın bayramını kutladılar. Törende günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan İspir Belediye Başkanı Osman Çakır, protokolü ve halkı selamladıktan sonra, kurtuluş programına katılan misafirlere teşekkür etti. İspir’in düşman işgalinden kurtuluşunu kısaca anlatan Çakır, “Türklerin Anadolu’ya gelişiyle Türk yurdu olan İspir bu özelliğini asırlar boyu korumuştur. 1914 yılında Osmanlı Devleti hazırlıksız olarak 1. Dünya Savaşı’na girer. Çeşitli cephelerde savaşır.  Kafkas Cephesi’nde alınan yenilgi üzerine İspir 1915 yılında düşman işgaline uğrar. ‘Seferberlik’ dediğimiz bu yıllarda halkımız çok sıkıntılar çekmiştir. 1917 yılında Rusya’da Bolşevik İhtilali olur. İhtilalden sonra Ruslar bölgeyi terkederler. Bunu fırsat bilen Ermeniler Ruslardan kalan mühimmatlarla halkımıza çok zulmederler.  Ermenilerin bu zulmüne engel olmak için o günün müftüsü Mutafa Başkapan, İnayetin Osman, Mustafa Çavuş ve isimlerini sayamadığım çok sayıda İspirli vatansever toplanıp ‘İspiri Kurtarma Cemiyeti’ni kurar ve halkı örgütlerler. Müftü Mustafa Başkapan Ermenilerin sinsi planını duyar. Bayburt’tan Hoduçur’a haber götüren Akan’ı haber alırlar. Karap Köprüsü’nde pusu kurup Akan’ı etkisiz hale getirirler. Cebinden çıkan evraklarda İspir’de büyük bir katliam yapılacağını,Ermenilerin Erzurum’dan, Bayburt’tan ve Hoduçur’dan gelip, Kan’da toplanarak üstünlüklerini ilan edeceklerdi. Ama İspiri Kurtarma Cemiyeti  buna izin vermedi.  Erzurum’dan gelen Ermenilerin Karakaya boğazında önleri kesildi. Geçemediler ve geçemezdiler. Bayburt’tan gelen Ermeniler Yanık Köprü boğazında önleri kesildi. Geçemediler ve geçemezdiler. 25 Şubat sabahı Yüzbaşı Ziya Bey ve süvari birlikleri İspir’e girer. İspir düşman işgalinden resmen kurtulmuş olur” dedi.  Daha sonra bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “İspirimizin 97. Kurtuluş Yıldönümü İspirimize, bütün milletimize hayırlı olsun, Bugün anlamlı bir merasim yapıyoruz. İspirimiz 97 yıl önce kuşatma altına alınmış. Topraklarımız işgal edilmiş ama buralarda yaşayan Aziz ecdadımızın bu işgale gönlü razı olmamış. Çünkü bu millet hür doğmuş, özgür doğmuş, özgür yaşamış.  Bunun için böyle bir güzel günü hep beraber kutluyoruz.  Etrafımıza baktığımız zaman maalesef hiç hoş olmayan olayları görüyoruz. Batıda ekonomik krizler, doğuda iç kargaşalar ve savaşlar devam ediyor. Dünyamız bir sıkıntı içerisinde. Hamdolsun Ülkemiz günbegün kalkınmasına devam ediyor. Ama Aziz hemşehrilerim , şunu da bilelim ki bizi de rahat bırakmak istemiyorlar. Bunun için güçlü olmak zorundayız.  Madden ve manen güçlü olabilirsek, kalkınmamıza devam edebilirsek, günümüzün teknolojisiyle Ülkemizi donatabilirsek, o zaman arzu ettiğimiz yere varabiliriz. Bu milletin dün şehitleri vardı, bugün de var, yarın da olacak. Büyük millet olmanın bedeli bunları kabullenmekten geçer. Bunun için şehitlerimize ve gazilerimize millet olarak saygıyı ve sevgiyi esirgemeyelim. Onlara her zaman iyi davranalım. Bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemali de rahmetle yad ediyoruz” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı tören boyunca seslendirdiği marşlarla halkı coşturdu.  Kutlama töreni Öğrenciler tarafından okunan şiirler ve Bozan Mahallesi  Süvari Ekibi gösterileri, Yunus Mahallesi Kukla Oyunu gösterileri, Yukarı Özbağ , Çiçekli ve Öztoprak Mahalleleri Milis Kuvvetleri’nin geçişi ile sona erdi. Programın ardından İspir Belediyesi tarafından Yatılı Bölge Okulu’nda tüm halka  yemek ikramı yapıldı. Kutlamaların gündüz bölümünde İspir Belediyesi Fazilet Dağcı Çığlık Konferans Salonu’nda animasyon gösterileri ve tiyatro oyunları sahnelendi. Akşam bölümünde ise havai fişek gösterileri ve İspir Kapalı Spor Salonu’nda  konser programı gerçekleştirildi.

Tarih: 28.02.2015

Belediye Başkanı Osman Çakırın Babalar Günü Mesajı

17.06.2018
Belediye Başkanı Osman Çakırın Ramazan Bayramı Mes